Stäng
Bilden visar olika kugghjul, nu kan tillskärning av detaljer ske med microcut och finecut. Med abrasiv vattenskärning kan du utföra vattenstråleskärning för finecutskärning och microskärning.

En introduktion till vattenskärningsteknik

Om du letar efter ett effektivt, ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt att skära ut intrikata detaljer i olika material kan abrasiv vattenskärning vara den perfekta lösningen. Denna alltmer populära form av vattenskärning blir ett mer tillförlitligt och prisvärt alternativ till traditionella bearbetningsmetoder.

Hur vattenskärning fungerar

Vattenskärning är en metod där man använder högtrycksvattenstrålar med specialiserade munstycken för att skära genom material som metall, trä, plast, sten och kompositer.

Munstycket riktar en ström av högtrycksvatten mot det material som ska skäras och styr det längs den önskade skärlinjen. Med datorstyrd precision kan extremt intrikata former, som skapas utan att tillföra värme.

Detta gör den idealisk för användning av värmekänsliga material som inte tål den intensiva värme som genereras av traditionella laserskärningsmetoder.

Fördelarna med vattenskärning

Vattenskärning erbjuder många fördelar jämfört med traditionella laserskärningsmetoder, bland annat snabbare produktionstider, mindre spillmaterial, högre noggrannhet och större flexibilitet i designalternativen.

Den kräver också färre mänskliga resurser eftersom den är automatiserad och kräver minimal mänsklig övervakning eller ingripande. Eftersom det inte genereras någon värme under processen.

Det finns därför praktiskt taget ingen risk för att ömtåliga komponenter skadas. Eller att känsliga material förvrängs på grund av överdriven värmeexponering.

Eftersom vattenskärning inte kräver lika mycket energi som andra former av bearbetning som exempelvis laserskärning. Detta bidrar till att minska driftskostnaderna avsevärt, samtidigt som den fortfarande producerar en produkt av överlägsen kvalitet.

Snabba resultat med abrasiv vattenskärning

Abrasiv vattenskärningsteknik har snabbt blivit ett ovärderligt verktyg för dem som behöver exakta skärningar utan det krångel eller de kostnader som är förknippade med exempelvis traditionell laserteknik.

Dess förmåga att snabbt producera komplexa mönster utan att generera någon värme. Detta gör den idealisk för användning på känsliga material som potentiellt skulle kunna skadas, av överdriven värmeexponering från andra metoder.

Dessutom gör dess snabba produktionstider och minskade driftskostnader den till ett attraktivt alternativ för företag som letar efter sätt att öka sin effektivitet. Eller för företag som vill sänka sina omkostnader utan att göra avkall på kvalitet eller noggrannhet.

Om du letar efter en effektiv lösning för ditt nästa projekt som sparar tid och pengar samtidigt som den levererar överlägsna resultat, kan vattenskärning vara precis vad du behöver.

Hur abrasiv vattenskärning fungerar

Abrasiv vattenskärning – Kallas vardagligen för både vattenskärning och vattenstråleskärning som används för tillverknings- och bearbetningsmetoder som Microskärning och Finecut. Detta gör i många fall att efterbearbetningen med upprymning som brotschning eller gradning av detaljer inte blir lika stort.

Alternativet till abrasiv vattenskärning är lasersskärning. Denna metod tillför dock värme och har flera nackdelar jämfört med vattenstråleskärning. Du kan dock behöva utföra vissa former av kantpressning vilket du kan få hjälp med av din expert på abrasiv vattenskärning.