Stäng
patrick schneider mFnbFaCIu1I unsplash

Är fotogen en stor klimatbov?

När fotogen förbränns som ljus- eller värmekälla producerar det fler svarta sotpartiklar än vad FN:s klimatforskare tidigare beräknat. Den visar upp de nya forskningsresultaten från University of Berkeley och University of Illinois.

Sotpartiklarna drar till sig solljus och växer till en stor mängd damm, vilket gör att medeltemperaturen på jorden stiger, vilket leder till klimatförändringar.

Cirka 25-300 miljoner hushåll i fattiga länder saknar el och använder enkla fotogenlampor för uppvärmning varje dag. Forskarna reste till Uganda och Peru och studerade utsläpp på plats.

Enligt deras forskningsresultat kommer 7-9% av fotogenet i lampan att förvandlas till svarta sotpartiklar under förbränningsprocessen. Detta förhållande är betydligt högre än vid eldning, som producerar cirka 0,5 % av sotpartiklarna.

Baserat på sina resultat uppskattade forskarna att världens utsläpp av svarta sotpartiklar faktiskt är 20 gånger de utsläpp som FN:s klimatgrupp ICCP antog i sina klimatförutsägelser.

Inredning i hemmet

Trots utsläppet av sotpartiklar så går det inte undgå att en fotogenlampa är bland det varmaste och harmoniska i inredningsväg som ljuskälla.

Historia

Fotogenlampor introducerades på 1860-talet och på 1910-talet hade de blivit standardbelysningen för svenska hem och enklare och vackrare hem. Fotogenlampan representerar en stor förändring i många familjer. Nu kan hela familjen samlas under samma ljuskälla och njuta av bra ljus. Dagarna blir längre eftersom du inte längre domineras av solen.

Tidiga fotogenlampor fanns vanligtvis i bronsoljeglasbehållare i nyrenässansstil. På 1880-talet ersattes de av så kallade oljekammare med smält zink eller korrugerade plåtskal. Majolika är en bly- eller plåtkeramik som var mycket populär under nyrenässansen, då vi ville återuppliva den gamla italienska renässansens keramik. Mässing blev populär igen på 1890-talet och blev den mest populära designen vid sekelskiftet. Blåst glas för fotogenlampor blev populärt i slutet av 1800-talet