Stäng
pexels robin schreiner 2438213

Lexbase – Siten som håller koll

Vi alla har nog någon gång hört talas om Lexbase eller till och med varit inne på deras hemsida och sökt upp en person. Lexbase är nämligen ett svenskt företag som samlar offentlig information och handlingar om såväl privatpersoner som företag och läkare. Man kan säga att Lexbase är en enkel nyhetstjänst som samlar rättslig information om personer och företag. Rättegångspodden har grundat information från Lexbase där bland annat rättegångar har hållits för åtalande av läkare

Hur använder man Lexbase?

Webbtjänsten som Lexbase erbjuder är smidig att använda då du enbart skriver in namn, personnummer eller ort på den person du vill kolla upp. Vill du istället kolla upp ett företag så söker du på företagsnamnet och/eller organisationsnumret.

När grundades Lexbase?

Lexbase grundades 2013 när det upptäcktes att det saknade en juridisk databas främst för allmänheten. Lexbase juridiska databas används av alla typer av personer och företag som vill se offentliga handlingar från svenska domstolar. 2014 var Lexbase faktiskt den mest sökte söktermen på Google i Sverige, och den visade deras tillväxttakt.

Se offentliga domar på privatpersoner

Lexbase tillhandahåller domar på privatpersoner. Det äldsta dokumentet i deras register var 2008, men de allra flesta dokument eliminerades efter fem år. Den enda gången domen inte omvandlas efter fem år är att domen kan dömas till mer än två års fängelse. Lexbase gör detta för att hålla domstolens databas uppdaterad och behålla gamla domar under lång tid. Endast allvarliga brott kan hållas länge, eftersom dessa brott också är förknippade med en längre tidsperiod. Alla förseelser kommer att elimineras inom fem år, och det finns inga bevis för att du någonsin har listats i Lexbases juridiska databas.