Stäng
pexels stein egil liland 1933239

Vad är norrsken och vart kan man se det?

Aurora borealis, även känt som norrsken, uppstår när laddade elektroner och protoner från solen rör sig med solvinden in i jordens atmosfär. Där sker en kollision med gaspartiklar som ger dem extra energi, som sedan sprider sig på ett dramatiskt sätt över himlen som vi kallar för norrsken.

Norrskenet uppträder i de allra nordligaste och sydligaste delarna på jorden, då magnetfältet drar till sig partiklar till jordens poler. I syd kallas det istället för södersken eller Aurora Australis. Norrskenet och söderskenet visas samtidigt och reflekterar varandra nästan likadant. Norrsken uppstår inte enbart på våran jord, utan visar sig även på andra planeter i vårt solsystem som Mars, Neptunus, Jupiter och Saturnus. Norrsken uppstår under hela året, men är som mest synligt under årets mörkaste perioder.

Bästa stället att uppleva norrsken

Norrsken har på senaste tiden varit synligt långt ner i södra Sverige, vilket sällan sker. För att få chansen att se norrsken i princip varje dag måste man längre norrut i Sverige. Några av dessa ställen är vanligtvis Kiruna och Jukkasjärvi där norrsken förekommer väldigt ofta.

Jukkasjärvi erbjuder många typer av upplevelser och här kan du åka hundsläde, uppleva den samiska kulturen eller gå på vetenskapliga utflykter under en flerdagars vandring till fots eller med släde. För att få uppleva ett så bra och kraftigt norrsken som möjligt måste man röra sig en bra bit bort från städer och byar som lyser upp natthimlen och gör norrsken och stjärnor mindre synliga. Genom att åka på utflykt ut i Norrlands vildmarker kommer du att få uppleva norrsken som du aldrig gjort det förr. Det bästa sättet att ta sig fram i vildmarken är antingen med hjälp av snöskoter eller hundsläde. För mer information kontakta Jukkasjärvi VildmarksTurer.