Stäng
pexels jonathan petersson 1237117

Sevärdheterna du inte får missa i södra Sverige

Södra Sverige är en av de vackraste platserna i landet och här finns det massor att upptäcka! Allt från fantastisk natur till spännande kultur och historia. I den här bloggen presenterar vi några av de mest imponerande sevärdheterna i södra Sverige som du inte får missa. Ta en titt och planera din nästa resa redan idag.

Öland

Öland är en av de mest besökta platserna i södra Sverige. Här hittar du fantastiska stränder och mängder av sevärdheter. Ett måste är att besöka Borgholms slott som är beläget på en klippa med utsikt över Kalmarsund. På ön finns även vackra naturreservat och cykelvägar som tar dig genom den unika miljön. Missa inte heller ett besök till någon av de välkända fyrarna Långe Jan på Ölands södra udde och Långe Erik på Ölands norra udde.

Kalmar slott

Kalmar slott är en annan sevärdhet som bör besökas när du är i södra Sverige. Slottet ligger i centrala Kalmar och har anor från 1100-talet. Här kan du uppleva historia och kultur på nära håll och ta del av guidade turer som tar dig genom slottets rika historia. Slottet är även känt för sin vackra barockträdgård som är öppen för besökare.

Vättern

Sjön Vättern är Sveriges näst största sjö och är belägen i södra Sverige. Här hittar du en dramatisk natur med höga berg och vackra stränder. Kanske är det inte en sevärdhet på samma sätt som en byggnad men det är definitivt värt att besöka om du är i södra Sverige. Här kan du uppleva lugnet och stillheten som naturen har att erbjuda.

Glasriket

Glasriket är beläget i södra Sverige och har en lång tradition av glashantverk. Här kan du besöka glasbruk och se hur konstnärerna skapar vackra glasföremål av högsta kvalitet. Det finns även möjlighet att prova på att själv skapa något i glashyttan. Missa inte heller att besöka hyttorna som är dekorerade med fantastiska skulpturer och konstverk.

Göteborgs opera

Om du är intresserad av musik och kultur så bör du besöka Göteborgsoperan. Operan erbjuder operaföreställningar, konserter och andra evenemang under året. Här kan du uppleva den fantastiska musiken och de vackra scenografierna som teatern har att erbjuda. Operahuset i sig själv är också en imponerande syn med sin moderna arkitektur.

Södra Sverige och framför allt Småland är definitivt en plats som har något att erbjuda för alla. Oavsett om du är intresserad av kultur, historia, natur eller musik så finns det massor att upptäcka. Vi hoppas att den här bloggen har inspirerat dig att besöka några av de fantastiska sevärdheterna som södra Sverige har att erbjuda. Så packa väskan och upptäck Sveriges underbara södra del!