Stäng
liz vo pl3sj3DigxM unsplash

Så väljer du rätt säng och madrass för dig

Vi tillbringar ungefär en tredjedel av våra liv sovande, så det är viktigt att vi har en bekväm säng att sova i. Tyvärr är det många som inte investerar i en ny säng förrän den gamla är utsliten och orsakar obehag. Vid det laget kan skadan redan vara skedd. En god natts sömn är avgörande för vår fysiska och psykiska hälsa, så det är viktigt att se till att våra sängar är bekväma och uppdaterade. Helst bör vi byta ut våra sängar vart 8-10:e år och våra madrasser vart 5-8:e år. Detta kan naturligtvis variera beroende på sängens kvalitet och hur ofta den används. Men även om du använder en säng av hög kvalitet är det ändå viktigt att hålla ett öga på dess skick och komfortnivå. En säng är trots allt en investering i din hälsa, så det är väl värt att se till att den passar dina behov.

Vilken säng ska man välja?

Ställbara sängar blir alltmer populära eftersom de erbjuder hög komfort och möjliggör ett större antal olika sovpositioner. Ställbara sängar finns i en mängd olika utföranden och material, där dyrare sängar vanligtvis har ett mer omfattande eller komplicerat fjädringssystem. Med dessa fjädersystem får du ofta en mer exakt komfort och följsamhet. Samtidigt fungerar många av de billigare alternativen alldeles utmärkt. Det viktigaste är att välja en säng som passar din längd, vikt och sovställning. Det finns en bekväm säng för alla, oavsett budget! Ställbara sängar är konstruerade som en kontinentalsäng eller en ramsäng och har en elmotor som gör att de kan höjas och sänkas i huvud- och fotändan. Genom att justera sängen kan du avlasta olika delar av din kropp. Ställbara sängar är ett bra alternativ för personer som vill ha mer kontroll över sin sovmiljö.

Välj rätt bäddmadrass

När det gäller att välja den perfekta bäddmadrassen finns det några saker att tänka på. För det första bör du tänka på materialet. Bäddmadrasser kan vara tillverkade av minnesskum, latex eller en mängd andra material. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja den som är rätt för dig. Minnesskum är till exempel mycket kroppsnära och kan hjälpa dig att få en god natts sömn. Latex, å andra sidan, är mycket andningsbart och kan hjälpa dig att hålla dig sval och bekväm under natten. För det andra bör du överväga om du vill ha en tvättbar bäddmadrass. Vissa bäddmadrasser är utformade för att kunna tvättas, medan andra inte är det. Om du letar efter en sängmadrass med lång livslängd är det viktigt att välja en som är tvättbar. Slutligen kan du också överväga om du vill ha två olika bäddmadrasser på vardera sidan av sängen. Om du delar din säng med någon annan kan detta vara ett bra sätt att anpassa din sovupplevelse. Oavsett om du letar efter en kroppsnära madrass i minnesskum eller en andningsbar latexmadrass finns det en bäddmadrass som är perfekt för dig.