Stäng
pexels avni jain 635002

Hur man börjar sticka

Har du någonsin velat lära dig att sticka? Det är en rolig och givande hobby som kan göras var som helst, och det har blivit ganska trendigt de senaste åren, särskilt bland yngre vuxna i Sverige. Om du är intresserad av att komma igång behöver du bara lite garn och några andra sytillbehör, som du lätt kan hitta i vilken tygaffär som helst eller på nätet. Fortsätt läsa för en kort översikt över allt du behöver för att börja sticka idag!

Vad du behöver

Förutom garn finns det bara några få andra saker du behöver för att börja sticka. För det första behöver du ett par sticknålar. Dessa kan vara gjorda av olika material som bambu, plast, metall eller trä, och de finns i alla möjliga olika storlekar. Storleken på dina nålar beror på vilken typ av garn du använder; om du är osäker på vilken storlek du ska köpa kan du fråga någon i butiken eller kolla på garnets etikett för att se vilken storlek som rekommenderas. Du behöver också en virknål, som används för att avsluta dina projekt, och ett måttband så att du kan hålla reda på dina framsteg. Slutligen ska du se till att du har tillräckligt med utrymme för att arbeta bekvämt; ett litet bord eller skrivbord räcker gott och väl.

Att komma igång

Nu när du har allt du behöver är det dags att börja sticka! Det första du behöver göra är att skapa en slipknut på en av dina nålar; detta blir startpunkten för ditt projekt. När du har gjort det håller du nålen med slipknuten i din vänstra hand och använder din högra hand för att föra in den andra nålen i den slinga som skapats av slipknuten. Därefter fångar du garnet med den högra nålen och drar det genom öglan på den vänstra nålen. Vid det här laget bör du ha två öglor på din högra nål; låt helt enkelt den gamla öglan (på din vänstra nål) glida av och dra åt den nya öglan genom att dra i båda ändarna av garnet. Grattis – du har just avslutat din första maskor! Nu är det bara att fortsätta upprepa dessa steg tills du är klar med ditt projekt.

Som du kan se är det enkelt att komma igång med stickning och det krävs bara några få förnödenheter som är lätt tillgängliga i alla tygbutiker eller på nätet. När du har allt du behöver är det bara att skapa en slipknut på en av dina nålar och börja sticka! Kom ihåg – om du någonsin fastnar eller är osäker på något, fråga bara någon i butiken eller kolla på nätet för instruktioner. Lycka till med stickningen!