Stäng
pexels ron lach 9035361

Så flyger du en drake – Stor guide – Steg för steg

Det känns fantastiskt att springa i vinden med en flygdrake i handen, och om ditt barn är lite äldre kan du lära dem att göra sin helt egna drake att skicka upp till skyarna!

Drakflygning kan dock vara svårare än det ser ut, och det lönar sig att lära sig några enkla knep för att göra det så smidigt som möjligt. Den här guiden går igenom allt som du behöver veta i steg för steg. Håll hårt i hatten så kör vi igång!

Så väljer du en drake

Det första steget du kommer att stå inför är att välja en drake. Vi rekommenderar nybörjare att köpa en färdigbyggd drake så att du snabbare kommer igång och får flyga.

En större drake kräver mindre vind och en mindre drake kräver mer. En stor drake kommer också lättare att dra iväg när den väl är uppe i luften. På blåsiga dagar kan mindre barn ha svårt att hålla i en större drake eftersom den lätt kan flyga iväg om man inte kan hålla emot. Vi rekommenderar därför små drakar för barn då de är lättare att hantera när de väl är i luften. För större barn och vuxna rekommenderar vi en större drake då vi tror att det kommer bli mycket roligare när det händer lite saker uppe i luften.

Välj rätt väder att flyga i

Det är bäst att flyga en drake när vädret är klart ute. Sol är en bonus och påverkar inte drakflygningen. Undvik regn så mycket som möjligt, eftersom blöta drakar är svåra att flyga och kontrollera. Det är inte självklart att ju starkare vinden är, desto bättre kan du flyga draken. Det kan till och med vara farligt att flyga drake på en blåsig dag, så det är viktigt att veta att vinden är rätt. Enligt våra tester är drakflygning som bäst när vinden är runt 10 till 30 km/h. Kolla gärna väderprognoserna och väderapparna i telefonen. De brukar skriva ut vindstyrkan där du är!

Välj den rätta miljön att flyga i

Den bästa miljön för drakflygning är en öppen plan eller gräsplan som är lika stor som en fotbollsplan. Vi ser helst att den är fri från träd, stolpar och andra saker som draken kunde fastna i. Men då det kan vara svårt att hitta helt öppna ytor gör du bäst i att prova dem och se vad som fungerar.

Så får du upp den i luften

Börja med att stå med vinden i ryggen. Släpp linan försiktigt när vinden börjar lyfta upp draken. Släpp bara så mycket lina som draken tillåter och låt draken fortsätta att stiga i sin egen takt Om vinden avtar drar du linan mot dig och håller draken i luften. Det svåraste sättet att få upp en drake i luften är genom att springa. Vinden gör det lätt för drakar att krascha. Att flyga draken blir enklare och smidigare med smart taktik med hjälp av linan. Testa så får du se!

Så landar du

Om det blåser milda vindar, börjar du sakta dra linan mot dig. Pausa om du märker att draken börjar flyga i cirklar för mycket. Upprepa detta och sedan är din drake återigen på marken.