Stäng
pexels akil mazumder 1072824 1

Dags att så dina fröer inför sommaren

Just nu så är det hög tid att så vissa fröer som exempelvis chilifrön, för att de ska kunna ge dig frukter till sommaren. När det gäller chilifröer så ska de mer exotiska fröerna sås redan i december/januari då de tar längre tid på sig att växa. Helt vanliga chilifröer sås vanligtvis januari-februari. Plantorna ska förvaras inomhus tills dess att risken för frost är obefintlig och att utetemperaturen är över 10 grader varje natt. Detta brukar resultera i att man kan ställa ut plantorna i maj eller juni utan att behöva oroa sig för att de tar skada. Innan du permanent ställer ut dina plantor kan det vara smart att vänja dem vid lite kallare temperaturer än vad det är inomhus. Man kan därför ställa ut plantorna under dagen och sedan ta in dem på kvällen i en vecka eller två. Då minskar man risken ytterligare att de tar skada.

När det gäller vanliga kryddor som basilika, timjan, rosmarin etc. så kan man redan nu förkultivera dessa frön, men vanligtvis brukar man så dessa någon gång mellan mars-april. Kryddväxter som basilika kan vara svåra att odla utomhus då de kräver mycket vatten och att man hela tiden vattnar dem under varma dagar. Rosmarin och timjan är däremot mycket svårare at misslyckas med då de tål en hel del. Rosmarin kan man i princip övervintra utomhus.

Att odla fröer är en väldigt rolig hobby som ger mycket godsaker som håller högsta kvalité. Det finns mycket att välja på när det gäller fröer och några favoriter bland oss Svenskar har längre varit blandade blomfröer, tomatfrön och såklart chilifrön.