Stäng
Bilden visar en vandrare eller en backpacker. Med ultralätta ryggsäckar, ultralätta tält samt ultralätta sovsäckar underlättas våde backpack och lättviktsvandring markant.

Varför du bör överväga lättviktsvandring

När det gäller vandring finns det två huvudriktningar: traditionell vandring och lättviktsvandring. Traditionella vandringar tenderar att fokusera på destinationen. Medan lättviktsvandrare fokuserar mer på hela resan dit.

Det finns inget rätt eller fel sätt att vandra alla har sin egen charm. Men om du överväger att byta till en lättare ryggsäck finns här några saker att tänka på.

Vad utgör en lättviktsvandring?

Enkelt uttryckt handlar lättviktsvandring om att minska vikten på din utrustning så att du kan njuta mer av vandringen. Detta innebär att du måste välja utrustning som inte bara är lätt i vikt. Utan är även enklare i sin utformning samt är multifunktionella.

I stället för att ta med dig ett vanligt tält, en sovsäck och en kamin kan du till exempel överväga att investera i ultralätta varianter av dessa. Du kan också välja att avstå från några av de lyxvaror du är van vid.

Som exempelvis att använda olika eller speciella kärl för kaffebryggare. Samt eventuell extrautrustning som fällbara stolar eller campingutrustning. Till förmån för enklare alternativ som tar mindre plats och väger mindre samt gärna har många funktioner.

Största fördelarna med lättviktsvandring?

Den största fördelen med lättviktsvandring är att du kan njuta mer av resan. Med en lättare ryggsäck kan du röra dig lättare och har mer energi för att utforska din omgivning. Du kommer att kunna gå betydligt längre sträckor utan att bli lika trött.

Eftersom du bär mindre utrustning har du större frihet att utforska sidospår och områden som ligger utanför de upptrampade stigarna. Det blir även lättare att vila kortare stunder på din lättviktsvandring.

Eftersom du inte har lika mycket utrustning att sätta upp och ta ner varje gång. I slutändan handlar lättviktsvandring om att förenkla din upplevelse så att du kan fokusera på att njuta av naturen.

Hur kommer jag igång med lättviktsvandring?

Om du är intresserad av att prova lättviktsvandring är det bästa sättet att börja med att utvärdera din nuvarande utrustning. Gör en lista över allt som du vanligtvis tar med dig på en vandring.

Undersök sedan lättare alternativ för varje föremål. I stället för att ta med dig en tung gjutjärnspanna eller stekhäll för matlagning kan du till exempel välja en lättvikts stekhäll som väger betydligt mindre.

När du har gjort en lista över lättare utrustningsalternativ börjar du långsamt byta ut din utrustning så att du kan vänja dig vid att använda den på vandringen. Kom ihåg att det inte finns något ”rätt” sätt att vandra.

I slutändan är det vad som du tycker hela upplevelsen som avgör. Men du kan välja enklare sätt att göra det på. Genom att välja ultralätta ryggsäckar, ultralätta tält och ultralätta sovsäckar.