Stäng
pexels pixabay 39069 2

Den långa och pepparfyllda historien om Kambodjas nationella krydda

I århundraden har svartpeppar varit en viktig del av det kambodjanska köket. Detta kan komma som en överraskning för vissa, eftersom landet vanligtvis inte är känt för sina kryddor. Pepparns historia i Kambodja är dock lång och fyllig och värd att berätta.

Peppar dokumenterades för första gången i Kambodja av det kinesiska sändebudet Zhou Daguan under hans besök i Angkor år 1296. Vid den tiden var Angkor centrum för khmerimperiet och hade ett starkt indiskt inflytande. Detta kan förklara hur peppar hittade sin väg till Kambodja från början.

Under många år blomstrade peppar i Kambodja. Det var faktiskt inte förrän på 1800-talet som kryddan blev känd i västvärlden. Det var under denna tid som den franska koloniseringen av Indokina ledde till ett ökat intresse för kambodjansk peppar. Kampot-regionen blev särskilt känd för sin högkvalitativa peppar, som användes flitigt i det franska köket.

Allt detta förändrades dock på 1960-talet när Vietnamkriget och de röda khmerernas destruktiva regim satte stopp för den kambodjanska pepparindustrin. Lyckligtvis har saker och ting förändrats sedan dess och peppar odlas och används återigen i det kambodjanska köket.

Som du kan se har kambodjansk khmer peppar en lång och komplicerad historia. Det som dock förblir konstant är dess betydelse för det kambodjanska köket. Om du någonsin har turen att besöka Kambodja, se till att prova några av deras traditionella rätter som använder sig av denna unika krydda!