Stäng
bastu med glasvagg

Bastubad – En investering i välbefinnande och social gemenskap

Att bada bastu är både skönt och hälsosamt, så att investera i en bastu är som att investera i dig själv för njutning, kontemplation och eftertanke. Men bastun har också en social funktion, ungefär som man sitter runt köksbordet och pratar, och en kväll med grabbarna/väninnorna i bastun är heller inte fel. Har du dessutom en glasvägg i bastun vilken släpper igenom ljud så ställ en högtalare utanför så kan ni lyssna på musik inne i bastun.

En vanlig fråga när det kommer till bastubad är vilken typ av bastuaggregat som är bäst: elektriskt eller vedeldat. En tumregel är att välja el när det gäller bostaden och vedeldat för fritidshuset. När du jobbar och kanske har barn som kräver uppmärksamhet måste man prioritera sin tid, och då är det praktiskt med en el-bastu där du kan ställa in starttid på aggregatet eller till och med starta den från mobilen. Vid fritidshuset har du oftast mer tid och kan pyssla med veden. Där kan du elda upp brasan i aggregatet och njuta av längre bastusessioner, kanske följt av ett uppfriskande bad i sjön.

Det vedeldade aggregatet påverkar fler sinnen än det elektriska. Det ger en härlig lukt, synintryck och hörselupplevelse. Dessutom slukar vedaggregatet flera kubikmeter luft i minuten, vilket ger en mycket hög syreomsättning. Både elektriska och vedeldade bastuaggregat ger hälsofördelar genom att du svettas ut slaggprodukter, rensar huden och ger allmänt välbefinnande. Finska undersökningar visar att bastubad kan leda till ökad livslängd, eftersom hjärtfrekvensen ökar på samma sätt som vid fysisk aktivitet. Men det bästa är att kombinera träning och bastubad, där man först tränar och sedan njuter av bastun.

För människor med fibromyalgi och/eller reumatism kan bastubad i kombination med kalla bad vara till stor hjälp. Detta kan tillfälligt lindra deras besvär, och det är inte konstigt att så många finländare kombinerar bastu med bad i isvakar. Bastu betyder ju som bekant badstuga, och tvagning i samband med bastu gör inte bara att du blir ren, utan du känner dig även ren.

Sammanfattningsvis är bastubad både en investering i ditt eget välbefinnande och en möjlighet att umgås med andra. Oavsett om du väljer en elektrisk eller vedeldad bastu, kan du njuta av de hälsofördelar som bastubad har att erbjuda. Så varför inte skapa en egen oas av avkoppling och social gemenskap genom att investera i en bastu?