Stäng
Bilden visar ett sovrum med äldre fönster. Att renovera med fönsterparaply och fönsterskydd förenklar fönsterbytet markant.

Fönsterskydd som förenklar fönsterrenoveringen

Nu kan du använda praktiska fönsterskydd och fönsterparaplyer som förenklar fönsterrenoveringen och skydda dina fönster från vädrets makter, året runt. I takt med att årstiderna förändras, förändras också de element som påverkar dina fönster.

I vissa fall kan de orsaka skador på fönsterkarmen eller hindra dem från att fungera ordentligt. Men med några enkla lösningar kan du skydda dina fönster från alla årstider.

Fönsterparaply och fönsterskydd som håller tätt vid din fönsterrenovering

Ett fönsterparaply är ett enkelt sätt att skydda dina fönster från kraftigt regn och hagel. Det är utformat för att passa över toppen av alla fönster och är tillverkat av ett hållbart vattentätt material.

Paraplyet ger också UV-skydd, vilket innebär att det kan bidra till att minska blekning på fönsterkarmar som orsakas av överdrivet solljus. Dessutom är dessa paraplyer bra för integritet eftersom de blockerar överflödigt ljus.

När du behöver byta dammlist och tätningslist för fönstret

Dessa två produkter arbetar tillsammans för att både täta till värmen under vintermånaderna och samtidigt hålla ute damm och skräp under sommarmånaderna.

En fönstertätningsremsa appliceras på insidan av en fönsterkarm och skapar en lufttät tätning som hjälper till att hålla in uppvärmd luft under vintermånaderna och kall luft under sommarmånaderna.

En dammremsa för fönster fungerar också för att blockera damm, smuts, pollen och andra partiklar, men utan att skapa en lufttät tätning som en tätningsremsa gör. Dessa remsor är perfekta för personer som vill ha ett extra skydd mot damm men som inte nödvändigtvis behöver försegla sina fönster helt och hållet.

Att skydda dina fönster behöver inte vara komplicerat eller dyrt! Med några enkla lösningar som ett fönsterparaply, tätningsremsa eller dammremsa kan du skydda dina fönster från alla typer av väder året runt.

Oavsett om du bor i ett kallt klimat där du behöver extra isolering eller i ett varmt klimat där du behöver extra skydd mot UV-strålar – dessa lösningar kommer att bidra till att hålla ditt hem bekvämt oavsett vilken tid på året det är.

Vanligt förekommande ord vid fönsterrenovering är följande:

Fönsterskydd och fönsterparaply – Vid fönsterrenovering

Fönsterskydd eller fönsterparaply som används för att stänga ute alla tänkbara väderomslag. Dessa fäst smidigt på plats inifrån och skyddar effektivt. Detta gör att du kan renovera dina fönster utan att behöva stressa fram resultatet.

Spännrem – För praktisk montering av fönster

En spännrem används för själva monteringen eller justeringen samt att lyfta fönstret på plats. Men kan även användas för att få plats med exempelvis olika justeringbrickor så fönstret hamnar i våg.

Slitringar – För att justera upp dina fönster vid renovering

Slitringar är en slags justeringsbricka som används för att höja ett fönster eller en dörr och förutsätter ett delningsbart gångjärn. Över tid slits ett gammal fönster gångjärn ut och slitringen kompenserar just denna förslitninig.

Detta gör även att gångjärnet inte behöver ersättas utan bara renoveras med en slitring som är en slags mellanbricka. Detta kan var praktiskt vid äldre fönster eller där det kan vara svårt att få tag på rätt fönstergångjärn.

I takt med att gångjärnen slits kan olika slitringar eller mellanbrickor behöva placeras för att lyft upp fönster så att det sluter tätt.

Tätningslist fönster och dammlist fönster – När du vill energieffektivisera enkelt

Tätningslist för fönster och dammlister för fönster finns i olika varianter som O-list och P-list, bokstaven berättar om själv formen på listen. Det finns en uppsjö olika tätningslister för fönster, i många fall kan du titta på den befintliga tätningslisten eller dammlistens form.

Dessa tätningslister och dammlister fäst oftast med befintligt lim, kontaktlim samt till och med häftklammer eller nubb i vissa fall. Om dessa är skadade, spruckna eller om det har lossnat då är det bra att byta ut dessa.

Det kommer att göra så att anslutningen mellan fönster och karm håller tätt. Samt att inte värme passerar ut i onödan. På så sätt kan du många gånger på ett enkelt sätt energieffektivisera.

Koppelhake och koppelskruv – Praktiska reservdelar när du renoverar fönster

Koppelhake och koppelskruv är väldigt praktiska reservdelar när du ska renovera fönster. Dessa håller ihop fönstret eller dörren effektivt och gör så att ett delningsbart fönster håller ihop. Det är även mellan dessa fönsterblad som dammlister och persienner oftast monteras.

Detta var vanligt att använda vid 2-glasfönster som var vanligt förekommande historiskt sett. Vilket då även är bra att känna till vid fönsterrenovering av ett äldre hus.

Där används koppelhaken för att hålla ihop fönsterbladen, oftast monterat i övre delen samt även undre delen, oftast placerade vid gångjärnen. Medan koppelskruvar används för att skruva samman fönsterbladen från insidan.